Olej z zarodków pszenicy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno i rafinację pszenicy zwyczajnej Triticum vulgare. Należy do rodziny traw i stanowi podstawę pożywienia, podobnie jak ryż, jęczmień, owies i wiele innych. Jest to jednoroczna roślina zielna osiągająca maksymalną wysokość 1,2 metra.
Odmiana ta jest uprawiana w bardzo zróżnicowanych obszarach geograficznych, ponieważ charakteryzuje się dużą odpornością na zmiany temperatur.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej ten uważany jest za olej przeciwstarzeniowy, gdyż witamina E jest doskonałym przeciwutleniaczem. Rewitalizujący dla suchej skóry. Pielęgnacja włosów i twarzy.
Zastosowania i zastosowania:
Stosowanie doustne : można używać jako suplementu diety do sałatek, tostów itp.
Zewnętrznie : stosowany zwłaszcza w leczeniu skóry głowy, zapobiegając wypadaniu włosów, odżywiając je i lecząc.
Miejscowo : Stosowany ze względu na właściwości odżywcze, zmiękczające, ochronne i regenerujące skórę. Polecany szczególnie do skóry suchej i dojrzałej. Polecany jest również jako olej bazowy w synergii z leczeniem trądzika różowatego i łuszczycy.