Podstawowym celem rolnictwa ekologicznego jest uzyskanie żywności najwyższej jakości przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska.
Oraz zachowanie żyzności ziemi poprzez optymalne wykorzystanie zasobów i bez stosowania syntetycznych środków chemicznych.
Węglowodany są najliczniej występującym składnikiem odżywczym w owsie.
Wyróżnia się zawartością białka w porównaniu do innych zbóż oraz wyższą zawartością tłuszczu, zwłaszcza niezbędnych kwasów tłuszczowych, wśród których wyróżnia się kwas linolowy.
Przewaga niezbędnych kwasów tłuszczowych wywiera wpływ regulujący na syntezę cholesterolu.
Owies jest również cennym źródłem minerałów:
Mangan, fosfor (niezbędny do pracy mózgu), wapń, magnez, żelazo, cynk i siarka (przydatna przy problemach skórnych i łamliwych paznokciach). Dostarcza również witaminy B1, B2 i witaminę E.
Są doskonałym środkiem wspomagającym utrzymanie dobrego zdrowia.