Nazwa kwas pantotenowy pochodzi od łacińskiego słowa „panthos” oznaczającego „wszędzie” i często jest utożsamiany z witaminą B5. Występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak ryby, drób, produkty pełnoziarniste, jogurt itp., a najlepszym źródłem kwasu pantotenowego są rośliny strączkowe.
Kwas pantotenowy jest składnikiem koenzymu A, który jest niezbędny do uwalniania energii z pożywienia. Bierze również udział w produkcji przeciwciał, dlatego pełni istotną rolę w układzie odpornościowym. Kwas pantotenowy jest niezbędny do produkcji kortyzonu przez nadnercza. Ten hormon kortykosteroidowy jest potrzebny organizmowi, aby radzić sobie ze stresem.
Jest to suplement kwasu pantotenowego o dużej mocy, produkowany w Wielkiej Brytanii zgodnie ze standardami farmaceutycznymi GMP. Tabletki mają formułę o przedłużonym uwalnianiu, co oznacza, że witamina jest uwalniana stopniowo w ciągu 6–8 godzin od momentu spożycia. Ta forma jest bardziej zgodna ze sposobem uwalniania składników odżywczych z pożywienia w trakcie trawienia.
Kwas pantotenowy bierze udział w procesach uwalniania energii zawartej w pożywieniu oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania umysłowego. Przyczynia się również do prawidłowej syntezy naturalnych hormonów steroidowych i neuroprzekaźników. Podobnie jak wiele witamin z grupy B, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do prawidłowej sprawności intelektualnej.