Lecytyna to złożona mieszanina fosfolipidów i trójglicerydów otrzymywana przez mycie olejów roślinnych wodą. Najpowszechniejszymi fosfolipidami w tej mieszaninie są fosfatydylocholina i fosfatydyloetanoloamina, chociaż ważne są również fosfolipidy inozytolu, seryny i kwasu fosfatydowego. Fosfolipidy są podstawowym blokiem komórkowym, ponieważ zbudowane są z nich błony komórkowe. Lecytyna jest najbardziej znana ze swojej zdolności do tworzenia lipoprotein transportowych, co umożliwia jej obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, chroniąc organizm przed miażdżycą. Ze względu na zawartość choliny związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gdyż jest prekursorem acetylocholiny. Wykazano również, że cholina skutecznie obniża ciśnienie. Wskazania: Przeciw nadmiarowi trójglicerydów Poprawa sprawności intelektualnej i fizycznej Infiltracja tłuszczu w wątrobie Sposób użycia: Spożywać 1-3 łyżki stołowe raz lub dwa razy dziennie, samodzielnie lub dodawane do pokarmu.