Glutamina jest najobficiej występującym wolnym aminokwasem w mięśniach szkieletowych i we krwi. Choć może być syntetyzowany przez organizm z glutaminianu i aminokwasów rozgałęzionych, jego zapotrzebowanie wzrasta w sytuacjach dużego zapotrzebowania metabolicznego, np. podczas treningu fizycznego. Doustne przyjmowanie L-Glutaminy Kyowa® firmy Crown Sport Nutrition® w formie suplementu zwiększa jej wchłanianie w porównaniu ze zwykłymi pokarmami (mięso, kurczak, ryby itp.). Jego suplementacja współdziałałaby, aby (i) przeciwdziałać immunosupresji powysiłkowej po intensywnych i długotrwałych sesjach. (ii) poprawiają nawodnienie komórek działając w synergii z kreatyną (iii) osłabiają katabolizm, sprzyjając wzrostowi mięśni (iii) przywracają poziomy glikogenu (iv) poprawiają wchłanianie składników odżywczych przez jelita. L-Glutamine Kyowa® firmy Crown Sport Nutrition® jest wskazany dla wszystkich typów sportowców, zarówno siłowych, jak i wytrzymałościowych. Szczególnie polecany do: kulturystyki, crossfitu, podnoszenia ciężarów, lekkoatletyki, triathlonu, jazdy na rowerze, biegania. Wymagające sporty: piłka nożna, tenis, koszykówka, hokej itp. Doskonałość w produkcji. Wyprodukowane w światowej klasy laboratoriach z najbardziej wymagającymi certyfikatami jakości, IFS i GMP. Sposób użycia: Trzy dawki (śniadanie, obiad i kolacja) od 2 do 3 g dziennie. U sportowców wytrzymałościowych można go spożywać na śniadanie, przed i po treningu, nie zaleca się spożywania go razem z płynami lub gorącymi potrawami, ponieważ może zaburzać jego przyswajanie z jelit.